Nu har vi snart fått bidrag från mer än hälften av alla länder och börjar få bättre och bättre koll på vad vi borde skicka för att stå oss emot våra Europeiska konkurrenter i maj. Här är veckans enorma skörd – vi närmar oss upploppet!
Armenien
I söndags gick den stora finalen av Depi Evratesil (”Mot Eurovision”) av stapeln efter två stycken föregående semifinaler med tio låtar i varje. Efter att fem låtar från varje semifinal hade gått vidare, fanns två tydliga favoriter i finalen som båda fått 12 + 12 (av jury och folket) i sina respektive semifinaler. Vann gjorde en av dem, nämligen 30-åriga Sevak Khanagyan och hans låt Quami (“Vind”).
Sevak Khanagyan föddes i Armenien, men flyttade till Ryssland som tonåring, och han har bland annat pluggat musik i Moskva. 2015 gjorde han försök i både den ryska versionen av X-Factor och i den ryska versionen av The Voice (där Polina Gagarina var hans mentor), men utan större framgång. Han tog då sitt pick och pack och stack till Ukraina, där han 2016 slog igenom stort då han vann den Ukrainska versionen av X-Factor. Framgången gjorde att han kunde återvända till sitt hemland som stjärna, och förra året var han en av coacherna i den Armeniska versionen av The Voice.
Låten är skriven av Sevak Khanagyan, tillsammans med Anna Danielyan och Viktorya Maloyan, och det kommer bli den första låten någonsin som kommer sjungas på 100% armeniska i Eurovision Song Contest.
Lettland
I lördags hölls finalen av den fjärde upplagan av det lettiska uttagningsformatet Supernova, efter tre tidigare deltävlingar där åtta låtar av 21 tagit sig vidare (tre i varje deltävling plus två wildcards). Supernova visade sig vara otroligt framgångsrikt de första två åren (med Aminata & Justs) men förra året tog det stopp när Triana Park kom absolut sist i sin semifinal.
Vinnaren i år var både folkets och expertjuryns favorit, 23-åriga Laura Rizzotto med låten Funny Girl, som hon skrivit själv.
Rizzotto föddes 1994 i Rio de Janeiro i Brasilien, med en halv-lettisk pappa. När hon var elva flyttade hennes familj till USA och hon växte upp i Edina, Minnesota. Efter high school har hon pluggat musik både i Boston, Los Angeles och New York.
Rizzotto har släppt två album och åtta singlar i Brasilien och dessutom jobbat Jennifer Lopez portugisiska språk-coach. Medverkan i Supernova är hennes första kontakt med sitt lettiska arv, och nu ska hon alltså representera sin farmors hemland i Eurovision.
Moldavien
I lördags hölls också finalen i Moldaviska O melodie pentru Europa 2018. Tidigare år har man först haft en semi-final, men i år beslöt man att ta bort den och istället skicka 16 bidrag vidare av de 27 som skickades in och deltog i en live audition hos TV-bolaget.
I finalen valdes vinnarbidraget fram genom 50% telefonröster och 50% juryröster, och guppen DoReDos tog storslam genom att inte bara få både juryns och folkets tolva, åtta av de nio jurymedlemmarna gav dessutom gruppen sin toppoäng.
DoReDos är en moldavisk trio från Ribnita, som består av medlemmarna Marina Djundiet, Eugeniu Andrianov och Sergiu Mita. De har tidigare försökt vinna den moldaviska uttagningen 2015 och 2016, men efter en paus i fjol (då de vann den ryska musiktävlingen New Wave) så var det alltså dags för vinst.
Låten My Lucky Day är skriven av två Eurovision-veteraner. Dels svensk-skotten John Ballard, som kanske är mest känd för att ha producerat Ace of Base, men som också dök upp i melodifestivalen på åttiotalet och som bland annat skrivit Sergey Lazarevs You Are the Only One och Farid Mammadovs Hold Me i Eurovision. Dels Philipp Kirkorov, som är en av rysslands absolut största musikpersonligheter och bad boys, tidigare gift med Alla Pugacheva, och i ESC-kretsar känd både för sitt deltagande 1995 och för sina otaliga Eurovision-covers på ryska (bland annat Hero, La Voix och Cara Mia).
Rumänien
Rumänerna slog på stort i år när Selecția Națională 2018 fått underrubriken Eurovision unites Romania! lagom till landets hundraårsfirande av unionen med Transylvanien. Hela fem deltävlingar med 12 bidrag i varje (!) hölls innan finalen i söndags, och varje deltävling ägde rum i olika städer, lite likt svenska Melodifestivalen (fast rumänerna då alltså hade 60 tävlande bidrag och inte 28). Från varje deltävling skjutsades tre låtar vidare av en jury.
Om tittarna inte hade något att säga till om i deltävlingarna, så hade de 100% av rösterna i finalen. Och med bara 163 rösters skillnad ned till tvåan, vann tillslut femmanna-gruppen The Humans med sin låt Goodbye.
The Humans består av sångerskan Cristina Caramarcu, gitarristen Alexandru Cismaru, keyboardisten Alexandru Matei, basisten Alin Neagoe och trummisen Adi Tetrade. Alin och Cristina har skrivit låten tillsammans med Matei Alexandru.
Serbien
I Serbien plockade man fram sitt gamla format Beovizija som legat i malpåse sedan 2009. Formatet består av en enda final där vinnaren utses genom 50% juryröster och 50% televotes.
Bland deltagarna i år hittade vi bland annat Rambo Amadeus (som tävlade för Montenegro 2012) och Marija Šerifovićs halvbror Danijel Pavlović, men både juryn och TV-tittarna var helt eniga om att vinnaren (vinnarna) skulle heta Sanja Ilić & Balkanika.
Aleksandar ”Sanja” Ilić är en serbisk kompositör, keyboardist och arkitekt, som tidigare tävlat för Jugoslavien i Eurovision, då som låtskrivare till Halo, Halo framförd av Aska 1982. 1998 startade han folkmusikgruppen Balkanika, vars målsättning är att “bevara, återuppliva och modernisera serbiska medeltida och bysantinska musiktraditioner”.
Låten de ska framföra i Lisabon heter Nova deca (“Nya barn”) och är skriven av Sanja Ilić själv tillsammans med Tanja Ilić och Danica Krstajić.
Slovenien
Sloveniens final delar ju namn med MTVs stora musikgala, men det EMA som hade en semifinal med 16 bidrag den 17/2 och en final med åtta bidrag i lördags (hälften ditplockade av en jury, hälften ditröstade genom telefonröster) har ett lite mer anspråkslöst anslag.
I motsats till på många andra håll denna helgen så var inte jury och TV-publiken överens i Slovenien. Folket hade för andra året i rad (!) mycket hellre skickat den populära brödrar-duon BQL, men eftersom juryn bara hade dem på tredjeplats vann – precis som förra året (!!) – i stället juryns etta. I år hette hon Lea Sirk och låten Hvala, ne! (“Nej tack!”).
Lea Sirk är en slovensk singersongwriter med ett dussintal singlar bakom sig som tidigare försökt få tävla för sitt land både 2009, 2010 och 2017. Nu lyckades hon alltså vinna tillslut, och det med en låt skriven av henne själv och Tomy DeClerque.
Tyskland
I Tyskland kallades finalen i år (ganska logiskt) för Unser Lied für Lissabon, och i år valdes vinnaren fram med hjälp av telefonröster, en internationell 19-mannajury (med bland andra svenskarna Filip Adamo, Rennie Mirro och Henrik Johnsson) och en så kallad “Eurovision-panel” bestående av hundra personer runt om i Europa som man hittat på sociala medier.
Över 4000 bidrag gallrades ned av TV-bolaget NDR till 211. Eurovision-panelen plockade först fram 17 kandidater från dessa 211, och därifrån tog den internationella juryn fram sex akter som sedan skickades i väg på “songwriting-camps” för att skriva nya låtar, eller få hjälp att förhöja de man redan skickat in.
De sex akterna (med sina nya låtar) tävlade sedan alltså i finalen, och där vägde Eurovision-panelens, den internationella juryns och TV-tittarnas röster lika mycket. Alla tre grupperna var dock helt överens och delade samstämmigt ut sina respektive tolvor till 27-åriga Michael Schulte.
Michael Schulte är en tysk singer-songwriter Han började sin sångkarriär 2008 omed att lägga ut covers på sin YouTube-kanal och placerade sig senare på plats tre i första säsongen tyska The Voice 2012. Hans debutalbum Wide Awake släpptes senare det året.
Låten han ska tävla med i Portugal heter You Let Me Walk Alone och är skriven av honom själv, tillsammans med Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen och Nina Müller.
Ukraina
Ukraina körde i år återigen formatet Vidbir med två semifinaler med nio låtar i varje, där sex stycken totalt gick vidare till en final. De tre som skickades vidare från varje semifinal valdes ut med hjälp av teleröster och en expertjury bestående av Andriy Danylko (mannen som är Verka Serduchka), Eurovisionvinnaren Jamala och Yevhen Filatov, skaparen av gruppen Onuka (som vi kunde se i en av mellanakterna i finalen i Kyiv i fjol).
Vinnaren blev folkets favorit (och expertjuryns tvåa) Mélovin med låten Under the Ladder.
20-åriga Mélovin föddes i Odessa och har som så många andra deltagare i ESC numera en bakgrund i en stor talangjakt. Efter tre misslyckade försök att komma med i Ukrainska X-Factor, blev det nämligen fjärde gången gilt med besked när han gick och vann hela tävlingen 2015. Förra året deltog han för första gången i den Ukrainska uttagningen till Eurovision, och var folkets favorit att få representera sitt land på hemmaplan. Tyvärr satte expertjuryn stopp för detta då, men i år gick han inte att stoppa.
Låten är skriven av Mike Ryals, Kostyantyn Bocharov och Anton Karskyi.
Ungern
Finalen på A Dal 2018 (det sjunde A Dal i ordningen) ägde rum i lördags, efter den vanliga uttagningsprocessen med tre deltävlingar och två semifinaler tidigare under vintern. 30 bidrag hade tills finalen sållats ned (av fyra personer i en expertjury plus TV-tittarnas röster) till åtta bidrag.
I finalen körde man en liten annorlunda variant mot tidigare år. Varje person i fyramanna-juryn fick dela ut poängen 10, 8, 6 och 4 och de fyra bidrag som efter det fått flest poäng gick vidare till ännu en omgång med bara tittarröster. Juryn öste poäng över tre av bidragen och ett fjärde halkade med på endast åtta poäng (två fyror och två nollor från juryn). När folket fick säga sitt så var det detta sista bidrag som vann…
Det vinnande metalbandet kallar sig AWS och har spelat ihop sedan 2006. På Wikipedia beskrivs bandets musik med orden:
“Their music is characterized by diversity, powerful performances, and sudden changes, which utilizes metal, psychedelic rock, alternative and post-rock styles. Up to now, they have released three singles, three albums and seven video clips. Their music videos often have juxtapositions of images of violence and celebrities in order to bring light to problems that the world faces.”
Låten Viszlát nyár (“Hej då, sommar”) är skriven av de fem bandmedlemmarna själva; Bence Brucker, Dániel Kökényes, Örs Siklósi, Áron Veress & Soma Schiszler
Har sett några gifs på sångaren i det ungerska bandets reaktion när dom vann och det är så roligt
Har ni ngra favoriter?
Inte än. Vi sparar på det tills efter Mello.