Senare idag adderas ytterliga sju låtar till Melodifestivalen-historien, men vilka av tävlingens tidigare bidrag är det som egentligen gått bäst?
Svaret är förstås omöjligt. En del låtar blir enorma hits när de kommer, men faller sedan nästan helt i glömska. Andra blir tävlingens motsvarighet till evergreens och spelas år ut och år in på schlagerbarer och AfterSkis.
Vad man KAN kolla på är dock vilka låtar som streamats mest på Spotify fram till nu. Visst. Låtar som tävlat/vunnit efter att Spotify blev dominerande på musikmarknaden i Sverige har så klart en stor fördel på den här listan, men där dyker även upp en del gamla godbitar och en hel del låtar av kalibern ”VA? Har folk lyssnat SÅ mycket på DEN HÄR!?”. Det är helt enkelt en oemotståndlig lista.
Listan har satts samman av Schlagerprofilernas gode vän Martin Glemme, som helt enkelt gått in och kollat upp varje låt för sig. Det presenterade resultatet har självklart ett visst mått av osäkerhet, vissa låtar släpps i olika versioner (David Lindgrens Skyline finns i två huvudversioner som räknats ihop på denna listan), vissa låtar plockas bort och kommer tillbaka (Loreens My Heart is Refusing Me har fått sin placering på listan genom både streams av den tidigare versionen och den som finns nu), både streams för Waterloos engelska och svenska version räknas här (medan några andra låtar har engelska parallellversioner med försvinnande få streams som inte räknats med) etc etc.
Men ta det för vad det är: En jävligt kul och ambitiös lista med en hel del överraskningar och statistik-godis för oss Mello-älskare.
Några kommentarer:
* Att Loreen och Euphoria skulle vara etta är kanske listans minsta överraskning. Samma sak med att Måns är tvåa. Eurovision-vinnare under Spotifys guld-era.
* Ace Wilder, som ju var juryns vinnare 2014, är den enda på topp fem som inte vunnit Mello de senaste fem åren. Eurovisiontrean Sanna får vackert finna sig att hamna på sjätteplats.
* Man blir återigen påmind om hur stor If I Were Sorry var. Om jag hade en krona för varje ”fel låt vann”-skrikande fan vi träffade på mellan mars och maj i fjol hade vi flugit privatplan till Kiev.
* Waterloo är på ett sätt fortfarande själva UR-hiten i Eurovision. Plats nio för en låt som släpptes 1974. Gediget.
* Begging på topp tio, alltså?
* Sean den förste banan är den högst placerade icke-finalisten på listan. Ganska rimligt. Att Axel Algmarks Kyss Mig är den högst placerade låten (efter 2002) som varken tog sig till final eller Andra Chansen känns däremot mera orimligt.
* Ted Gärestads Oh, vilken härlig da’ är den högst placerade låten utanför ”nya Melodifestivalen (2002)” som inte vunnit MF. den ligger en bra bit högre än Teds vinnarbidrag Satellit.
Kommer någon ny låt ta sig in på topp tio i år? Håll till godo!
FULLT rimligt (och himla skoj) att ”Kyss mig” hamnade så pass bra till på listan tycker jag, ÄLSKAR den!!! Inte helt omöjligt dock att den placeringen kanske har lite att göra med att jag och lillasyster lyssnar på den året runt……. 😉 (Förlåt!)
Ace Wilder var inte folkets vinnare 2014, det var Sanna.
Vill som gediget Sanna-fan poängtera ut att Ace var Juryns favorit och inte folkets, det var Sanna! 😉