Regional bloc voting. Neighbour voting. Grannröstning. Kompisröstning.
Kärt barn har många namn när det kommer till detta klassiska omröstningmönster i Eurovision Song Contest, så vi beslöt oss för att kolla lite närmare på hur det stämmer med årets röstsiffror – eller om det hela bara är en myt.
Numera är ju länderna seedade i olika grupper innan de delas upp i de olika semifinalerna. Detta för att alla från samma gäng åtminstone innan finalen ska kunna förhindras från att alla hamna i samma grupp. I finalen är det däremot fritt fram. Vi valde därför att använda fyra av dessa av EBU definierade grupper:
Norden: Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island
Baltikum: Estland, Lettland och Litauen
Balkan: Albanien plus staterna från det forna Jugoslavien (Serbia, Bosnien, Slovenien, Montenegro, Makedonien och Kroatien)
Gamla Sovjet/USSR: Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Azerbajdzjan, Armenien, Georgien and Moldavien.
Eftersom Norden är fem länder (lite ojämnt), så är Estland det land som seedas tillsammans med oss, så vi kan bli tre länder från vår kompisgrupp i varje semi. Om man beaktar det, plus det faktum att media rapporterat att baltstaterna i år ”röstade mot väst istället för öst”, så klumpade vi ihop Norden med baltstaterna till en enda härlig Östersjö-kompisröstar-familj.
Kvar blev alltså tre kompisgrupper att studera: Norden, Balkan och USSR och nedan ser ni vårt resultat.
Tabellerna ska läsas så här:
- Länderna listade horisontellt/längst upp i tabellen: De röstande länderna.
- Länderna listade vertikalt/i vänsterkant: De tävlande länderna.
- Siffrorna inom parentes är rangordningen och de utanför parentesen är poängen denna rang ger. Ju grönare siffra desto bättre rang/pong. Ju rödare desto sämre.
- Gulmarkerade siffror till höger: Den snittplacering kompisgruppen vill ge landet.
- Blåmarkerade siffror längst ned: Procent av möjlig maxpoäng inom kompisgruppen som landet delade ut. Exempel: Om landet har tre länder att rösta på inom kompisgruppen är maxpoängen de kan dela ut 12 + 10 + 8 = 30 poäng. Delar då landet ut en 10.a, en 5:a och en 0:a (summa 15p) blir kompis-procenten 50%.
Klart som korvspad va? Vi har kollat både på jurypoäng, telerösternas poäng och så den sammanslagna poängen. Vem är den bästa kompisen? Då kör vi! Och vi börjar på hemmaplan.
Litauens jury är gruppens absolut bästa kompisar. De delar frikostigt ut sina tre högsta poäng till länder inom gruppen, och bara Estland får nöja sig med lägre – men dock poäng. Både Estland och Danmark väljer också att ge poäng till alla i gruppen, men både Norge, Finland och Island lämnar en större del av sina maxpoäng inom gruppen.
Sämsta kompisröstare? Sverige. Vår jury delade ut sin tia och sin sjua inom gruppen, men sedan fick det vara bra. De delade också ut gruppen sämsta placering, en 18:e plats till Litauen. Sverige stor favorit i gruppen med en snittplacering på 1,4. Litauen strykbarnet som är den enda gruppen önskar (knappt) utanför topp tio. ”Det ska fan vara snäll inom gruppen” lär möjligen den litauiska juryn tänka nästa år…
När de nordiska TV-tittarna får bestämma så blir några saker annorlunda, medan andra snarare förvärras. Precis som sina landsmän i juryn så är det litauerna som delar ut mest del av sina toppoäng inom gruppen. De är inte riktigt lika frikostiga, och framförallt är det inte samma länder de premierar, men de är fortfarande snällast. Letterna håller också mycket inom familjen, och de norska tittarna delar ut exakt samma del av sin maxpoäng till gruppen som sin jury – bara fördelad lite annorlunda.
Annars är de nordiska teleröstarna klart mera otrogna på att rösta inom kompisgruppen än vad som kanske ryktats. Svenskarna är (precis som på jurysidan) sämst i klassen och delar ut två nollor och som högst en sjua. Men så straffar också de nordiska tittarna Sverige genom att i snitt vilja parkera oss på en stabil andra plats i stället för etta som jurygrupperna ville. Estland får långt mycket mer kärlek av folket än av jurygrupperna. För Letterna är det precis tvärt om.
När allt slås samman är ändå gruppen överens om att alla våra låtar borde absolut hamnat på topp tio (inte illa av 27 låtar). Faktum är att fick gruppen bestämma så skulle fyra av oss komma topp sex. Blygsamt.
Finland delar ut gruppens vassaste placering, men även Sverige och Island bjuder på varsin röd noll-poängare. Letterna är magiskt vänliga och lägger 95% av maxpoängen i gruppen (bara en sjua istället för en femma till Norge saknas) men alla lämnar minst 60% av sina maxpoäng i gruppen. Alla utom Sverige då. Vi toppar med en sjua och nöjer oss med att låta 41% av de poäng vi kunde lämnat här hamna i gruppen.
Helt ovetande rankar gruppen oss ändå etta i hela tävlingen. Snart ringer förmodligen gruppen Robert Aschberg och skickar Grannfejden på oss.
Låt oss lämna norden och kika in på Balkanhalvön. Vi puttar väl in vad gruppen tycker om Sverige också bara för att ha en liten jämförelse?
”Men grabbar! Ska ni rösta inom gruppen får ni ju inte vara så jävla dumma att uppenbara med det! Dessutom var Albanerna aldrig med i vår grupp på riktigt så varför ska vi bry oss om dem?”
Teleröstarna på Balkan skötte sig klart bättre än sina jurymedlemmar; dels blev de inte diskade och dels så la de nästan alla poäng de kunde inom gruppen (även om det fanns smulor över till Sverige). Speciellt snälla mot gruppen var de som bodde i Makedonien.
Till skillnad från sina jurygrupper (de som inte diskades) visar människorna i det forna Jugoslavien stor uppskattning för Albaniens bidrag – men Albanerna kunde inte bry sig mindre. Inte ett enda poäng delar det Albanska folket ut i sin kompisgrupp (det sämsta värdet i någon av tabellerna) och Sloveniens hörlursbeprydda par tycker de dessutom är något av det absolut sämsta i hela tävlingen. Så kan man också tacka för att gruppen framhåller en för att vara det bidrag man vill placera högst i resultattabellen.
Eller kan det bara vara så att TV-tittare har en tendens att rösta på länder sent i startfältet (Albanerna gick ut näst sist) än de som startar tidigt (Slovenien gick ut först)?
När allting slås samman faller Albanien som en sten från att vara gruppens favorit till att hamna i botten med Slovenien. Ja, om man med botten menar ”i slutet av topp tio”, eftersom kompisgruppen på Balkan, precis som kompisgruppen i Norden, tycker att alla gruppens länder är värda en plats på topp tio. Sverige får också plats dock, och gruppen tycker en fjärdeplats för Måns vore rimlig, strax efter Montenegro.
Makedonien är gruppens klart snällaste medlem och låter 92% av maxpoängen stanna i gruppen. Albanien däremot, kunde fortfarande inte bry sig mindre om sina grannar.
Men då lämnar vi väl Balkan och drar österut till det forna Sovjetunionen?
Det gamla Sovjet är en mycket intressant kompisgrupp. Det är som ett gäng bångstyriga barn i famnen på Matushka Rossiya. I alla fall när det kommer till juryn och deras röster. Här verkar man snarast vilja tävla om i vem som kompisröstar minst, och även om man bortser från det fåniga obligatoriska klassiska nollandet mellan Azerbajdzjan och Armenien, så delas det ut nollor friskt till höger och vänster mellan länderna. Georgien vågar till och med nolla mamma själv.
Ryssland verkar dock milt intresserade av att dela ut poäng inom gruppen. Man ger i stället sin tolva till Sverige, precis som Georgien och Vitrysslands jurygrupper gör, och det leder till att vi unnas en klart bättre placering än något annat land inom gruppen.
Någonstans här ligger kanske kärnan till Sveriges vinst?
Folket i det forna Sovjet är dock långt mer lojala än sina jurygrupper. Матушка Россия får tre tolvor och två tiopoängare, och därmed har tittarna i kompisgruppen en solklar etta i hela tävlingen!
Georgiens teleröstare är även de mest kompisgrupplojala i hela vår undersökning. Inte ett enda poäng går till spillo när de delar ut alla sina tre högsta poäng till gruppmedlemmar.
Nu går det ju ingen nöd på gruppen även om de andra länderna delar ut långt mycket lägre procentandelar av sina poäng än Georgien. Trots Nagorno-Kara-bashingen så lyckas gruppen ändå nästan klämma in alla sina bidrag på topp tio också om de fick bestämma. Nästan. Sorry, Elnur.
I slutändan så visar sig ryssgruppen vara den mest illojala av alla kompisgrupper. Två av länderna hör inte ens hemma på topp tio om de får bestämma. Georgien kämpar och kämpar och delar ut 90% av sina poäng till gruppen – men vad hjälper det när Ryssland och Moldavien trilskas och bara lämnar mindre än hälften?
Noterbart är att även hardcore-gänget inom östblocket anser att Ryssland ”bara” skulle komma tvåa. Att de sen bara ville ha oss som trea och hade Italien som etta är en annan historia (och den får komma i ett blogginlägg).
Slutsatser då?
Tja, en är väl att det här så klart inte är en vetenskap eller bevisar någonting, utan mera på ett kul sätt illustrerar lite hur rösterna fördelades i år…
Nog är det så att länderna inom de här grupperna ändå håller varandra högt, och att telefonröstarna (med några undantag som tex Sverige) är de som starkast röstar på sina grannar inom gruppen, vilket borde vara ett argument för jurygrupper även i fortsättningen?MEN: Grupperingarna är ju ihopsatta av EBU och oss, och andra grupperingar kanske hade gett exakt samma svar fast länderna inte alls ligger bredvid varandra. Det är ju dessutom inte märkligt att närliggande länder har samma musiksmak, musikkultur eller redan har en relation till andra länders artister (som till exempel Montenegros Knez).
Men nu gjorde vi ju inte det här för att vara vetenskapliga.. Så grattis Litauen, Georgien och Makedonien! Ni är verkligen några riktiga kompisar!
Intressant läsning, så tack för det.
Det är ju ofta vi (i Sverige) som ojat oss över kompis-röstandet, så det är kanske lite motsägelsefullt då vi själva fullt ut dragit nytta av detta iår, tex.
Kanske har andra länder större anledning att oja sig, o då kanske främst över Nordens framfart, för nu är det väl så att Norden segrat i 50% av fallen de senaste tio årens ESC?
Ganska anmärkningsvärt.
Sen tror jag som ni skriver att man självfallet delar musik/kultur/trender mer med närliggande länder, o definitivt där man (nästan) också delar språk. Skulle tro att Sverige nästan kunde klassas som ett anglosaxiskt land (delvis) i hur vi tycker, tänker o röstar, som tex ger Australien 12 p iår. Den tesen slås ju sönder om man tittar på UK dock, men där skulle jag säga att det bidrag man skickat ligger för långt från den engelska normal-musiken för att passa in i mönstret.
Hmmm.. nåja, tack ändå för fin coverage av hela eventet, allt från MF till ESC, som vanligt
😉
/Pedro
Jag har full förståelse för ilskan, faktiskt. På riktigt. Det enda som gör att jag inte hoppar på tåget är (väl delvis för att jag är svensk och älskar Måns men också) att jag tycker låten är en värdig och viktig vinnare av Eurovision. Jag ÄLSKAR den italienska låten (och även den ryska låten) – men Ill Volo är mera ett fenomen för människor i alla åldrar (inget fel i det så klart) än en list-hit och efter Conchita tycker jag tävlingen behöver en list-hit som vinnare. Med det sagt: som jag skriver så hade jag förmodligen varit URSINNIG om det varit ett motsatt förhållande. Så jag tycker diskussionen är välkommen – samtidigt som jag tycker mycket bättre om tävlingen nu när juryn finns OCH det är så här reglerna ser ut nu. DET är inte Sveriges (eller Nordens) fel. Och detta är ju som sagt första året tittarna inte är överrens med juryn också, så de andra fyra vinsterna kan ingen ”skylla” på en norisk-gillande jury. 🙂
Och TACK för att fortsätter följa!